De laatste weken stelt politie regio Geel vast dat in onze zone verschillende inbraken gebeurden door het boren van een gaatje in een raam. Door dat gaatje wordt een S-vormige haak gestoken waarmee de raamkruk eenvoudig opengedraaid wordt.

Methode

De afgelopen week stelde de politie acht inbraken vast in de zone waar de methode van het boren van een gaatje toegepast werd. De inbrekers gaan steeds op dezelfde manier te werk. Ze boren een gaatje van hooguit 1 cm diameter in het raamkader vlakbij de raamkruk. Om geen lawaai te maken, gebruiken ze hiervoor vaak een handboortje. Door het gaatje wordt een priem of stokje gestoken waarmee ze de hendel van het raam openen.

 

Hoe voorkomen?

De inbreker vangt bot als je een raamkruk met een ingebouwd slot hebt. Beveilig je meerdere ramen op deze manier, dan is het mogelijk om al deze slotjes met één sleutel te openen. Dit spaart je extra kosten en is gemakkelijk. Rolluiken sluiten en vergrendelen schrikt ook af. Een eenvoudige tip die niets kost: zet voor het raam een voorwerp dat omvalt en lawaai maakt wanneer het raam geopend wordt. Dit kan bijvoorbeeld een vaas, glazen of porseleinen voorwerpen, grote plant, … zijn.